Köp Julgran

295 kr495 kr

Artikelnr: Inte tillgänglig Kategori:

Beskrivning

På julmarknaden i vår hamn den 9-10 december (kl 11-16) kan du köpa din julgran.
Granarna är svenskodlade och fria från besprutning och bekämpningsmedel.

 

Förbeställ här och hämta ut den på julmarknaden. Eller köp på plats.
Granarna säljer vi i samarbete med Julgransteamet.

 

Rödgran
Den vanliga, svenska granen (som även kallas norsk gran eller rödgran) har en rödaktig bark. Den står för 80 procent av de svenska julgranarna. Den hör till familjen Pinaceae som har mer än 100 arter i världen. Barren sitter enstaka direkt på grenarna och har en långsmal infästning i motsats till ädelgranar (släktet Abies), vars barr fäster med en cirkelrund skiva. Barren blir omkring åtta till tio år gamla, men senare års försurning anses förkorta livslängden i utsatta områden Den växer snabbt i en julgransodling och är därför billig. Doftar traditionell gran. Håller sig cirka en månad inomhus, om du sköter den rätt..

 

Kungsgran
En ädelgran som är tålig, inte barrar och har täta grenar, men doftar mer citrus än gran. Den kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Danskarna importerar fortfarande nordmannsfrön från Georgien. Kungsgranen kan klara sig inomhus ända till påsk. Den är inte lika känslig för uttorkning som vanlig gran då den kan samla vatten i stammen.

 

Skötselråd för din julgran

  • Be försäljaren göra ett nytt snitt längst ner, antingen med yxa, såg eller svarv.
  • Om det är minusgrader när du köper granen så ta in den stegvis. Låt den först stå i garaget, på balkongen eller i trapphuset i någon dag. Men när du tar in den är det viktigt att du sågar en ny snittyta.
    Vid plusgrader kan du ta in granen direkt.
  • Skötsel: Vatten, vatten, vatten – är den enda vägen. Granen får aldrig stå torrt. Om den har stått utan vatten, behöver du göra ett nytt snitt. Inför vintern tömmer trädet sina lager av vatten. När den kommer in i värmen och vaknar ur sin dvala är den riktigt törstig. Speciellt de första dagarna.
  • Placera helst inte granen nära varma element eller braskaminer etc, då värmen torkar ut granen fortare. Det kan bildas svamp och bakterier i julgransfoten som gör att granens porer, som ska suga upp vattnet, klibbar igen.
  • Försäkra dig alltså om att sågytan är färsk. Ge trädet en ny snittyta, 1 till 3 cm om inte granförsäljaren gjorde detta. Slå den inte mot golvet, då täpper man igen de kanaler som ska suga upp vattnet och granen dör av vattenbrist trots att foten är vattenfylld.
  • Vill man att granen skall vara fin längre än en månad är kungsgranen ett säkert val. Det syns inte på samma sätt när den börjar att må dåligt. Den torkar istället för att barra.