Har man ingen vana vid att köpa båt kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på inför köpet. Därför har vi samlat lite tips kring vad som är bra att ta hänsyn till innan och under båtköpet.


Vilken båt ska jag köpa?

Fundera på hur och till vad du och familjen vill använda båten och gör en kravlista utifrån det. Gör den gärna i tre kolumner med rubrikerna ”måste ha”, ”bra att ha” och ”behöver inte”.

 • Motorbåt eller segelbåt? En motorbåt är ofta enklare att hantera än en segelbåt, men höga bränslekostnaderna kan vara en nackdel. Att segla är underbart, men kräver mer aktivitet ombord av fler.
 • Ska båten användas för dagsturer eller vill ni kunna övernatta i båten?
 • Ska den kunna användas till vattensporter som wakeboard eller vattenskidor?
 • Vill du kunna bo i båten på semestern?
 • Behöver du en transportbåt till och från ditt semestermål?
 • Vill alla i familjen att ni ska köpa båt?
 • Hur mycket tid vill du lägga på båtunderhåll? Större båtar, äldre båtar och träbåtar betyder fler timmar för underhåll, rengöring och förberedelse inför sjösättning.

När ska man köpa båt?

Det är ofta billigare att köpa båt efter sommaren, när säsongen är över. Men beroende på tillgång och efterfrågan kan prisnivån förstås variera över tid. Viktigast är att bestämma sig för en viss modell och slå till när priset känns acceptabelt. Om du planerar köpa båt inför båtsäsongen är det viktigt att vara ute i god tid för att undvika förhastade beslut.

Gör en budget för båtköpet

Att köpa båt är en investering som innehåller allt från inköp till vinterförvaring. Här är några saker som är bra att tänka på innan du slår till:

 • Inköpspris ? ny eller begagnad båt.
 • Behöver du komplettera båten med utrustning och tillbehör? Behöver du en båttrailer?
 • Eventuella kostnader för båtlån om du finansierar köpet på det sättet.
 • Båtförsäkring ? den gäller både för sjöskador och skador när båten är upptagen på land för vinterförvaring.
 • Kostnad för upptagning och sjösättning.
 • Båtplats på sommaren, men även för vinterförvaring.

När du köper båten

Du kan köpa en ny eller begagnad båt av en båthandlare, privatperson eller båtförmedlare. Köper du av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen. Om du köper av en privatperson gäller köplagen och då är det extra viktigt att ni skriver ett ordentligt köpekontrakt som gäller vid en eventuell tvist.

Läs mer om att köpa begagnad båt.

Kontrollera säljaren

Äger säljaren båten? Be att få se legitimation, kontrollera att det finns kvitto på båtköpet och annan utrustning. Fråga hur båten är servad och om det finns det papper på det. Försäkra dig om att det inte finns några olösta lån på båten. I Larmtjänsts båtstöldsregister har du störst möjlighet att kontrollera om båten är stulen.

Undersök båten

Det är viktigt att du undersöker båten ordentligt innan du köper den. Är du osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman. Kom ihåg att kontrollera båtens alla viktiga och vitala delar, till exempel motor, mast och segel. Lyft på alla luckor och durkar för att bilda dig en uppfattning om båtens skick. Om allt är rent och fräscht är också chansen att båten servats och skötts noggrant av den tidigare ägaren. I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har därför ett lägre andrahandsvärde och är svåra att sälja vidare.