Så kör du båten på trailer

Ska du transportera båten på trailer? Då finns det vissa saker du måste förhålla dig till, oavsett om du äger eller hyr en båttrailer. Här har vi tagit upp vad som är bra att tänka på för en stabil och säker färd.

 

Surra fast båten på trailern

Båten måste sitta stumt mot trailern så använd rejäla spännband. Det är viktigt att du surrar fast båten både i fören och aktern, även om det gäller en kort sträcka.

Båten ska vila direkt mot klykan i fören

Släpet rör sig lätt under gång så det är viktigt att båten sitter fast så den inte kan röra sig framåt eller bakåt.

Rätt kultryck

Det är viktigt att lasta båten så jämnt som möjligt så kultrycket inte överskrider den vikt som står på kulhandsken. Hur mycket du kan lasta på beror på vilken båt och bil du har, men normalt brukar det ligga på 50-80 kg.

  • Ett för lågt kultryck gör fordonet baktungt och instabilt. Risken ökar då att trailern börjar wobbla och att du förlorar kontroll över bilen.
  • Ett för högt kultryck gör båttrailern framtung. Det gör att bilens halvljus bländar andra förare och bilens dragförmåga blir sämre.

Är du osäker på om du har för lågt eller högt kultryck? Ställ en badrumsvåg under släpvagnens stödhjul.

Lyset på trailern

Koppla på elen och se att även lyset fungerar. Samma krav på trailerns ljus gäller som för din bil.

Veven på vinschen

Går oftast att ta av. Gör det så slipper du tappa den under färd. Skulle du glömma den och den försvinner, så finns det nya att köpa hos båthandlarna.

Installera söksystem på båten

Sjösätter du båten för säsongen så är det en bra idé att installera ett godkänt söksystem så larmar det om din båt skulle bli stulen. 

Ta bort utombordsmotorn och lås in den

Tar du upp båten för säsongen? Glöm inte att låsa in utombordsmotorn och annan stöldbegärlig utrustning. 

Avlasta akterspegeln

När du trailar båten ofta är det väldigt viktigt att du avlastar akterspegeln. I många fall är den nämligen inte konstruerad för den typen av belastning. I detta fall bör du alltså investera i ett riggstöd, eller akterspegelskydd, som absorberar tyngden från motorn. Gör du inte det är risken stor att akterspegeln får skador, vilket kan kosta betydligt mer än riggstödet.

Är det dags för sjösättning? Läs mer om hur du säkrast sjösätter båten med trailer här!